Składniki


  • Czekolada gorzka

    40g


  • Daktyle

    50g


  • Erytrol/Erytrytol

    30g


  • Jajko kurze

    56g


  • Masło

    25g


  • Mleko migdałowe

    40g


  • Mąka kokosowa

    15g


  • Mąka ziemniaczana

    10g


  • Olej kokosowy

    10g


  • Orzechy laskowe

    20g


  • Proszek do pieczenia

    3g


  • Płatki owsiane

    60g

Wartości odżywcze


  • Energia (kcal):

    1151


  • Węglowodany (g):

    115.55


  • Białko (g):

    24.25


  • Tłuszcz (g):

    66.6

Ciasteczka daktylowe z orzechami w polewie czekoladowej

120 min

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę kokosową, płatki owsiane, jajko, proszek do pieczenia, mąkę ziemniaczaną, masło, oraz połowę erytrolu wrzuć do miski i zagnieć na ciastko.
  2. Z gotowego ciasta uformuj kuleczki. Następnie spłaszcz je tworząc placka. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni. Ciastka piecz przez około 15 minut.
  3. Daktyle zalej odrobiną wrzątku. Poczekaj chwilę, aż zmiękną. Posiekaj na bardzo drobno, aż powstanie "papka". Dodaj olej i wymieszaj.
  4. Do garnuszka wrzuć połamaną czekoladę, resztę erytrolu oraz mleko. Całość rozpuść na bardzo małym ogniu lub w kąpieli wodnej. Odstaw do ostygnięcia.
  5. Na ciasteczka ułóż masę daktylową, pokruszone orzechy oraz czekoladę.
  6. Gotowe ciasteczka włóż na godzinę do lodówki.

Z podanych wartości wyjdzie około 6 ciastek.

Dodaj do dziennikaPowrót

Aby móc korzystać ze wszystkich funkcjonalności aplikacji załóż konto

Zarejestruj się
Ciasteczka daktylowe z orzechami w polewie czekoladowej
Najnowsze przepisy:

Zapisz się do Newslettera Asystenta Żywienia

Już teraz zapisz się do Newslettera i otrzymuj najświeższe informacje o nowych funkcjonalnościach i akcjach promocyjnych. Nie będziemy nachalni.

Jak to działa?

© 2025 Asystent Żywienia. Wszelkie prawa zastrzeżone.Polityka PrywatnościWarunki korzystania z serwisu