Składniki


  • Mąka ryżowa biała

    40g


  • Mąka ziemniaczana

    20g


  • Oliwa, olej z oliwek

    5g


  • Ser parmezan

    25g


  • Szparagi

    150g


  • Tymianek suszony

    1g


  • Ziemniaki

    220g

Wartości odżywcze


  • Energia (kcal):

    569


  • Węglowodany (g):

    97.09


  • Białko (g):

    18.77


  • Tłuszcz (g):

    13.05

Gnocchi ze szparagami

45 min

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki umyj, obierz, pokrój w kostkę i ugotuj w osolonej wodzie do miękkości.
  2. Szparagi oczyść, odłam stwardniałe końce, pokrój łodygi na 1-centymetrowe kawałki, a czubki zostaw w całości.
  3. Ugotowane ziemniaki odcedź na sitku, przełóż z powrotem do garnka i ugnieć na gładką masę. Dodaj mąki i wymieszaj.
  4. Powstałą masę przełóż na deskę, posyp ją mąką i formuj kluseczki wielkości orzecha włoskiego, widelcem lekko zgnieć każdy z nich.
  5. Zagotuj wodę w garnku, a następnie wrzucaj gnocchi i gotuj 1 minutę od wypłynięcia.
  6. Po ugotowaniu zachowaj pół szklanki wody z gotowania kluseczek.
  7. Na patelni rozgrzej oliwę i smaż szparagi ok. 10 minut, a następnie dołóż ugotowane gnocchi i dodaj szczyptę tymianku.
  8. Posyp połową parmezanu i dodaj odrobinę wody z gotowania, aby powstał sos.
  9. Dopraw do smaku i wyłóż na talerz. Posyp resztą parmezanu i wedle uznania tymiankiem.
Dodaj do dziennikaPowrót

Aby móc korzystać ze wszystkich funkcjonalności aplikacji załóż konto

Zarejestruj się
Gnocchi ze szparagami
Najnowsze przepisy:

Zapisz się do Newslettera Asystenta Żywienia

Już teraz zapisz się do Newslettera i otrzymuj najświeższe informacje o nowych funkcjonalnościach i akcjach promocyjnych. Nie będziemy nachalni.

Jak to działa?

© 2025 Asystent Żywienia. Wszelkie prawa zastrzeżone.Polityka PrywatnościWarunki korzystania z serwisu